Misiunea Militara Franceza

Misiunea Militară Franceză este denumirea sub care a fost cunoscut detașamentul francez trimis în România în timpul Primului Război Mondial, între 15 octombrie 1916 și 10 martie 1918, cu misiunea de a asigura consilierea, sprijinirea și instruirea unităților și autorităților militare române.

Pe toată durata sa, misiunea a fost condusă de generalul de divizie Henri Berthelot, care a asigurat simultan și rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de căpetenie al Armatei României.

Doua sectiuni cu roluri distincte au fost Misiunea Aeronautica si Misiunea Serviciului Sanitar. Personalul misiunii a avut un aport deosebit pe timpul procesului de refacere si reorganizare a armatei romane din prima parte a anului 1917.

Implicarea generalului Henri Mathias Berthelot si a colaboratorilor sai in procesele de  reorganizare a armatei a avut in prima parte a anului 1917 rezultate remarcabile. Sub indrumarea si supravegherea atenta a generalului francez au fost construite marile unitati, au fost organizate centrele si scolile militare, soldatii francezi oferind de asemenea un sprijin substantial acestor activitati. Pentru actele de eroism dovedite pe campul de lupte,  regele Ferdinand acorda la 9 august 1917, ofiterilor francezi decoratii cu inalte ordine si medalii romanesti. De asemenea in semn de recunostinta a meritelor sale, autoritatile franceze ii ofera generalului Berthelot in vara aceluiasi an, inaltul ordin “Legiunea de Onoare” pentru strangerea relatiilor franco-romane.

Francezii si mai ales generalul Berthelot, marele prieten al Romaniei, sunt prezenti relativ des in fotografiile lui Acsinte. 

error: Continut protejat.